Ik zal mezelf voorstellen om een beeld te geven wie ik ben
zodat je kan bekijken of mijn visie jou aanspreekt.

Over mezelf:
Mijn naam is Sarah Zandstra en ik woon sinds 2004 met mijn dochter in het mooie IJsselstein. Ik heb het allemaal een beetje anders gedaan dan de meeste mensen. Eerst flink veel levenservaring opgedaan en voornamelijk in de overlevingsmodus geleefd. Van kleins af aan wilde ik al mensen helpen en voelde ik mij verantwoordelijk voor anderen. Dat komt vooral omdat ik zelf ervaren dat er problemen thuis waren en daardoor ben ik in de Jeugdzorg terecht gekomen. Daar kom je veel jongeren tegen die het moeilijk hebben en word je geconfronteerd met een omgeving die ons als probleemjongere ziet.


Hierdoor heb ik een natuurlijke aantrekking met mensen die vaak niet begrepen worden. Een inlevingsvermogen waarmee ik snel een compleet beeld van de situatie (helicopterview) heb en zie ik wat er het beste kan veranderen om voor iedereen een prettige situatie te creëren.
Dat doe ik respectvol, vanuit gelijkwaardigheid en zonder oordeel. Het is vooral mijn nieuwsgierigheid in iemands gedrag en in situaties die niet lekker lopen.


Ik heb affiniteit met kinderen van alle leeftijden, dat heb ik gemerkt gedurende de opvoeding van mijn eigen dochter. Inmiddels is ze volwassen, dus samen hebben we alle leeftijdsfasen doorlopen. Ze studeert Biomedische Wetenschappen aan de universiteit en is actief bij een leuke studentenvereniging dus ik ben super trots op wat ze allemaal heeft bereikt!


Reeds op haar kleuterschool kwamen ouders naar mij toe met vragen over de opvoeding. Na veel vrijwilligerswerk met kinderen (zie hieronder bij “Praktijkervaring”), ben ik op mijn 29e gestart met de opleiding Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg. Nu wil ik professioneel werken als Gezinscoach en ben ik in november 2017 deze tweejarige opleiding bij Sonnevelt gestart. Hier ben ik erg enthousiast voor geworden omdat ik naast het individu ook het hele gezin wil ondersteunen bij een hulpvraag.

Tijdens mijn levenservaring liep ik vaak tegen uitdagingen aan en zag ik patronen waar ik vanaf wilde. Vanwege mijn grote drijfveer om te ontwikkelen, heb ik hard aan mezelf gewerkt, veel inzichten gekregen en mezelf aardig leren kennen: ik ben hoog gevoelig, daardoor kan ik me goed inleven in mensen en situaties. Ik stel hoge eisen aan mezelf en voel mij verantwoordelijk voor anderen. Mijn valkuil is dat ik graag mensen wil helpen en ik wilde iedereen gelukkig maken. Inmiddels heb ik geleerd dat ik dan teveel van mezelf geef en dat ik niet ieders problemen kan oplossen.


Mijn missie:
om mensen verder in hun ontwikkeling te ondersteunen zodat ze dichter bij zichzelf kunnen komen. Door het geven van inzichten en bewustwording van de keuzes die er zijn, komen mensen meer in hun kracht te staan.


Praktijkervaring:

Reeds op de kleuterschool van mijn dochter kwam ik er achter dat mij andere dingen opviel dan bijvoorbeeld de juf. Zo zag ik dat een kind die vaak straf krijgt, meestal word uitgedaagd. Oké, de reactie is niet goed, maar wel een gevolg van de stiekeme uitdager. Ik zou beide kinderen aanspreken, zo weet de uitdager dat er op hem wordt gelet en het kind dat altijd straf krijgt dat hij er niet alleen voor staat. Ik vind rechtvaardigheid erg belangrijk en behandel iedereen gelijkwaardig.Ik heb daarom veel vrijwilligerswerk met kinderen gedaan, zoals:

- Hulpouder op de basisschool
- Organiseren van kinderfeestjes bij een buurthuis
- Kinderen begeleiden bij sportactiviteiten
- Voorleesouder via de bibliotheek
- Toezicht bij veel festiviteiten, bijvoorbeeld bij een springkussen
- Samen met 400 vrijwilligers verzorg ik elke zomer een huttendorp voor 1800 kinderen.
   Ik ben actief met de opbouw, als groepsleiding, verkeersregelaar en spelleider.


Een voorbeeld tijdens de kindervakantieweek, tussen de (toen nog) 1500 kinderen zag ik een jonge dame die het moeilijk had. Ze bleek gepest te worden door andere kinderen en niemand wilde iets leuks met haar doen. Ik gaf aan dat degene die haar pest zelf vaak een probleem heeft en dat ze een mooi persoon is die daar niets van aan hoeft te trekken. Ik vroeg wat ze leuk vond om te doen en of ze nog andere kinderen kende waarmee ze dit kon doen. Na ons gesprekje ging ze met een glimlach weg om die andere kinderen te zoeken, waarmee ze activiteiten kon doen. De volgende dag zag ik pas dat ze een beperking heeft, dit had ik niet eerder gezien omdat ik een individu met een probleem zag.


Pas ben ik erachter gekomen dat ik nog een andere ervaring heb waarmee ik mensen kan begeleiden. Ik ben blij dat er steeds meer aandacht en bekendheid aan de LHBTI+ wordt gegeven! Ik kan me wel voorstellen dat als je zelf ergens aan twijfelt, het best lastig kan zijn waar je precies terecht kunt.

Zelf ben ik nooit verliefd geweest op een vrouw, echter op mijn 14e had ik contact met iemand waardoor ik hier behoorlijk over twijfelde. Totdat diegene aangaf dat hij zich meer man dan vrouw voelde en ik als tiener reageerde: Ja duh! We hebben samen het hele proces meegemaakt, van bekendmaken in je omgeving, eerste afspraak in het VU, tijdens het uitgaan moeite met kiezen naar welke wc je gaat tot de tweede operatie.


Mijn visie:

Zoals je steeds kunt lezen, vind ik gelijkwaardigheid enorm belangrijk! Ik heb dan ook veel respect voor mens en dier en geloof dat we allemaal gelijk zijn. In mijn beleving is alles wat je in je leven tegenkomt en de keuzes die je daarbij maakt, jou vormen tot wie je nu bent.

In mijn ogen komt bijzonder gedrag ergens vandaan, een kind wordt niet geboren met woede uitbarstingen of een laag zelfbeeld. Een kind wordt gevormd door opvoeding, normen en waarden, de omgeving en niet te vergeten media. Een kind moet aan hoge verwachtingen voldoen om mee te draaien in de huidige maatschappij. Elk kind zal daar anders mee omgaan en het anders uiten.

Daarom vind ik het fijn om mensen verder in hun ontwikkeling te ondersteunen, zodat ze dichter bij zichzelf kunnen komen. Door jou inzichten te geven en bewust te maken van de keuzes die er zijn, kom je beter in je kracht te staan. Begrip en kennis met elkaar delen is daarbij noodzakelijk.

Voelt het goed om mij in vertrouwen te nemen?
Kijk onderaan de pagina bij “En nu…Contact”.